Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor gostila vrhunskega hrvaškega chefa
28. 11. 2024 ob 15:50
Že cel teden gostijo dijake in učitelje iz Splita
Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor je v okviru programa Erasmus+ organizirala kuharsko delavnico "Dalmatinska kuhinja", kjer so odkrivali skrivnosti priprave pristnih dalmatinskih jedi in sladic pod vodstvom enega najbolj priznanih hrvaških chefov, Ivice Katića. Dalmatinska kuhinja je namreč stalnica v ponudbi najimenitnejših slovenskih restavracij. Na šoli so se prav iz tega razloga cel teden odvijale delavnice na temo dalmatinske kuhinje, danes pa so dijaki pod mentorstvom chefa Ivico Katićem pripravljali večhodni meni dalmatinskih jedi. Katić je kot tipično avtohtono dalmatinsko jed izpostavil soparnik, ki se uvršča tudi med nesnovno kulturno dediščino, saj so jed poznali že v poznem srednjem veku. Pripravljajo ga iz mehke pšenične moke, blitve, rdeče čebule, olivnega in mešanega olja, česna, soli in vode. Koordinator projekta Erasmus+, profesor Grega Frangež, je izpostavil, da s projekti sledijo viziji šole, da postanejo uveljavljeno regijsko strokovno izobraževalno središče s področja gastronomije in turizma.
Dijak 5. a-razreda smeri gostinstvo Jaša Jager je povedal, da so se od hrvaških gostov zelo veliko naučili:
Ključne besede: Totalno lokalno